Útvonal leírása
Túrakód: G_Berek-22,1
Túranév: Gyalog_Berek-22,1 km
Szilárd burkolat: 3 %
Nehézség:
Táv: 22.1 km
Szintidő: 04:55
Telj. idő: 07:22
Feltöltve: 2021.12.12.
Frissítve: 2022.02.08.
Bejárva:   2021.10.23.

 ÁTTEKINTŐ NÉZET


Teljesítménytúránk 6 résztávból áll. Teljesítése 7 ellenőrzőpont-igazolást igényel.
A rajt és a cél ugyanott található.
(Szentes-Berek. A településrész ÉK-i sarkánál a lakott területre bevezető út DK-i oldalán, az első kiágazó földút ÉK-i szegletében, egy akácfán.)
Kódja: Berek/R-C
Elhelyezkedésének koordinátája: N46 37.569 E20 13.802
Megközelítése (a város felől) a 451-es főút (elkerülői út) keresztezését követően 1,1 km-re!
(A túra navigációjának elsődleges anyaga a letölthető nyomvonal. Ennek használata, vagy helyismeret hiányában nem ajánlott elkezdeni a túrát! A leírás nem helyettesíti a nyomvonal használatát, csupán kiegészíti azt.)
Amennyiben inkább kirándulnál, túráznál a nyomvonalon, az ITT elérhető leírást, túrát javasoljuk!


1. résztáv: /Berek / R-C - Berek / 1/
Berek/R-C QR-kód beolvasását követően lefelé, a DK-i irányban futó, murvás úton induljunk! E kezdeti szakaszon, jobbunkon a lakott terület szélső házai, tanyái húzódnak. Az út egy jobbos kanyarulatot követően felvezeti a túrázót a párhuzamosan futó „aszfaltcsík” végéhez. Ebben a kereszteződésben balra (DK) fordulva, majd rögtön ezután szintén balra tartva (követve a nyomvonal instrukcióit) jutunk ki a kaszáló szélén futó túraútvonalra. Lassan elhagyjuk a lakóépületeket is, és csak a vadon és művelt terület vesz körül bennünket.
Elérve a jobbunkon induló csatorna végpontjához, a földutak kereszteződéséhez, a nyomvonalak találkozásához, balra (K) kell fordulnunk. Az
 erdősávhoz és a töltéshez érve, eleinte az alján, majd később a tetején vezet a túra útvonala. Amint kiérünk az akácok között a vasúti töltésig, az úttól jobbra (DDK), már le is zárul a szakasz a Berek/1 pont elérésével.

2. résztáv: /Berek / 1 - Berek / 10/
QR-kód beolvasását követően D-re, a vasúti átjáró irányába induljunk! Elérve a földutak kereszteződését, jobbra (NY), és az itt „Y”-ban kettéágazó úton is a jobboldali ágban haladva menjünk a lejtős részre. Leérve, a nyomvonalat követve balra (DDNY) haladjunk a tanyatelek mellett a földút mentén, odébb már füvesebb szakaszon. A harmadik dűlőúton visz a túra jobbra, NY-i irányba. Az aktuális ellenőrzőpont (Berek/10) az út kiágazását követően található 225 m-re, balról (DDNY), egy öreg fűzfa törzsén. (E pont időnként kissé nehezebben szembetűnő a fa környezetében lévő növényzet miatt.)

3. résztáv: /Berek / 10 - Berek / 11/
Kódolvasást követően eddigi irányunkba haladjunk, egész a merőlegesen futó földútba történő betorkollásig. Közben keresztezzük a Kontra csatornát, valamint egy kisebb emelkedőt is leküzdünk.
A keresztező földúton balra (DDNY), majd 200 m-rel odébb, az első lehetőségnél jobbra (NYÉNY) kell fordulni a földútra. E szakaszon kiszélesedik a „sztráda” alattunk. A fasornál elért kereszteződésben jobbra (ÉNY) fordulva vezeti a túrázót a nyomvonal, balunkon a fasorral. A földút vonalvezetését követve jutunk le a Kurcán átvezető hídig, melyen át is kell kelnünk. A „folyó” túlsó partján vezet a túra nyomvonala, balra (D) fordulva a hídfő elhagyása után.  A vízparton futó utat az első kiágazásig kell követni. Itt jobbra, NYÉNY felé visz tovább a szakasz nyomvonala a 280 m-re lévő Berek/11 ellenőrzőponthoz, mely a földút és a jobbunkon futó csatorna közötti keskeny sávon található egy fiatal kőrisfán.

4. résztáv: /Berek / 11 - Berek / 8/
Teljesítésigazolást követően egyenesen kell haladni egész a gátig, közben nádas terület mellett is haladva. A töltéskoronára felküzdve magunkat jobbra, É felé haladjunk, egészen a következő rámpáig (itt-ott rálátva a Lándor-tó víztükrére). Itt a mentett oldalon, a töltés lábánál haladva tudunk elmenni a Sulymos-tó NY-i vége mellett. Ezt követően a track füves földúton vezeti a túrázót, átvágva egy hangulatos kaszálón. A keresett ellenőrzőpont (Berek/8) a füves terület É-i szélén, az erdő DK-i sarkán, egy akácfán található.

5. résztáv: /Berek / 8 - Berek / 9/
Továbbhaladva a földutak hálózatában, ismét a nyomvonal követés lesz a helyes út eldöntésében a jó megoldás. A szakaszon csak két jelentősebb (derékszögű) irányváltás van, de ezek helyének eldöntésében igényel figyelmet a kijelző. Az utolsó terepi ellenőrzőpont (Berek/9) a hosszabb egyenes szakasz végénél, a jobbunkon húzódó csatorna partján, egy fűzfán bújik meg.

6. résztáv: /Berek / 9 - Berek / R-C/
Továbbindulva, jobbra (D) fordulva, és visszatérve a kijelző figyelemmel kísérésére, egy derékszögű balos (K) fordulat választja el a túrázót a Kurca partjának ismételt elérésétől. E szakaszon, a csatorna innenső (érkezés felől), É-i oldalán haladjunk! Odaérve, már látható a Berki zsilip szerkezete, melyen az út is átvezet. A túlsó oldalon, a vízparttal párhuzamosan futó út (DDK) az, melyen visszajutunk a kiindulási pontra, mely most célként szolgál (Berek/R-C).
Ne felejtsük el, most is kezelnünk kell a teljesítésigazolást az általunk választott módon!

Feldolgozták: Virág Olga, Hernyik AndrásValkai ÁrpádBaráth László

Letölthető háttéranyagok:
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)
Ellenőrzőpont leírása (név, kód, elhelyezkedés, fellelhetőség)WordPDF
Ellenőrzőpont és résztáv adatok (név, kód, koordináta, hossz és távolsági adat)WordPDF
Szintidő és rész-szintidő adatok: WordPDF
Útleírás: WordPDF
Versenykiírás vándorserleg elnyerésére!
Kiírás: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorderlegkiiras.pdf
Demókép: https://www.szenteskor.hu/dokumentumok/vandorserlegkepdemo.jpg

GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.


ÁTTEKINTŐ NÉZET
1. résztáv:
 
Berek / R-C - Berek / 1
Táv: 4,2 / 4,2 km 
Ellenőrzőpont: Berek / 1 / N46 36.516 E20 15.997
(A földút NYDNY-i, a vasúttól ellentétes oldalon, az akácsor utolsó fáján)

2. résztáv: Berek / 1 - Berek / 10
Táv: 1,3 / 5,5 km 
Ellenőrzőpont: Berek / 10 / N46 36.053 E20 15.528
(A földút D-i oldalán, egy öreg fűzfa ÉK-i oldalán)

3. résztáv: Berek / 10 - Berek / 11
Táv: 5,8 / 11,3 km 
Ellenőrzőpont: Berek /11  / N46 35.757 E20 12.054
(A földút ÉÉK-i oldalán, a csatorna felől, egy kőrisfa KDK-i oldalán)

4. résztáv: Berek / 11 - Berek / 8
Táv: 6 / 17,3 km 
Ellenőrzőpont: Berek / 8 N46 37.710 E20 11.396
(A rét É-i szélén, az erdő DK-i sarkán, az út ÉÉNY-i oldalán, egy akácfán)

5. résztáv: Berek / 8 - Berek / 9
Táv: 2,9 / 20,2 km 
Ellenőrzőpont: Berek / 9 N46 38.079 E20 13.217
(Az út D-i oldalán, a csatorna parton, egy fűzfán, még a kereszteződés előtt)

6. résztáv: Berek / 9 - Berek / R-C
Táv: 1,8 / 22,1 km 
Ellenőrzőpont. Berek / R-C / N46 37.569 E20 13.802
(Az aszfaltút és a földút ÉK-i szegletében, egy akácfán)

Lenne egy kérésünk feléd! Tiszteld meg munkánkat és befektetett erőforrásainkat azzal, hogy a Szent-S-kör rendszerében látható módon teljesíted túráinkat, használod nyomvonalainkat, túraleírásainkat! Köszönjük.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:
Médiapartnerek:
Honlap működtetők: